36. Hafta Gebelik
Otuz altıncı gebelik haftası itibariyle artık erken doğum sancıları başlasa bile doğum durdurulmaya çalışılmayacaktır. Bebek doğum sonrası genelde sorunsuz ya da az bir bakım ile yaşayabilir duruma gelmiştir. Bu gebelik haftasından sonra gebeliğinde risk taşıyan hamileler artık her hafta kadın-doğum doktoru kontrolüne gelmelidir. Yine riskli gebeliklerde NST veya biofizik skorlama denilen yöntemlerle bebeğin iyilik hali belirli sıklıkta değerlendirilmelidir.
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın!
37. Hafta Gebelik
Artık her an doğum sancılarınız başlayıp hastaneye gitmek zorunda kalabilirsiniz. Otuz yedinci hamilelik haftasında bebek genelde son duruş pozisyonunu almıştır. Bu haftadan sonra bebeğin dönmesi ve pozisyon değiştirmesi çok nadir olarak görülür. Gerekli görülürse jinekolog tarafından vajinadan kültür alınarak grup B Streptokok enfeksiyonunu taranabilir.
38. Hafta Gebelik
Otuz sekizinci gebelik haftası tamamlandığında bebeğin ve hamileliğin miadı doldurulmuş olarak kabul edilir. Ancak anne karnındaki bebeğin büyümesi daha durmamıştır. Bu hamilelik haftasına kadar rahim ağzı ve onu rahim içine bağlayan kanal sümüğümsü (mukus) bir tıkaç tarafından doldurulmaktadır. Bu mukus tıkacının amacı rahim içini ve bebeği vajinadan gelebilecek mikrop ve enfeksiyonlara karşı korumaktır. Bu mukus tıkacının vajinadan dışarı gelmesi doğumun belirtilerinden biridir ve halk arasında “nişan gelmesi” olarak adlandırılır. Nişan gelmesi doğumdan birkaç hafta önce olabileceği gibi sadece bir kaç saat önce de olabilir. Nişan gelmesi genelde kanlı sümüğümsü bir akıntı şeklinde hissedilir. Doğum şekli eğer planlı sezeryan (sezaryen) olacaksa, 38. gebelik haftası ve sonrasında kadın-doğum uzmanınıza, size ve hastane koşullarına uygun bir gün, sezeryan günü olarak belirlenebilir.
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın!
39. Hafta Gebelik
Bebeğiniz artık 3290 gram ve 50 cm oldu. Hamileliğin 39. haftası içinde ve sonrasında herhangi bir günde güvenle doğum yapabilirsiniz Hamileliğin hangi haftasında olursanız olun miktarı ne olursa olsun suyun geldiği düşünülüyorsa, gebe anne hiç zaman kaybetmeden kadın doğum doktoruna başvurmalıdır.
40. Hafta Gebelik – Doğum Haftası
Ortalama gebelik süresi artık doldu. Henüz doğum belirtileri yoksa kadın doğum doktorunuza baş vurarak bir plan yapma zamanı geldi. Muhtemelen aşağıdan bir muayene ile rahim ağzınızın durumuna bakılıp doğum şekline karar verilecektir. Bu süreden sonra bazı riskler yavaş yavaş artmaya başlar. Fetal iyilik hali testleri (NST, biofizik skorlama) ile bebeğin iyilik halinin yakından izlenmesi gerekir.