Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Gebelikte beslenme doğum sonuçları ve doğan çocuğun sağlığını etkileyen çok önemli bir faktördür. Gebelik öncesi dönemde ve gebelik esnasında kişinin değerlendirilmesi fazla ya da az kilo alımına bağlı oluşabilecek olan risklerden anne ve bebeği korumak adına çok önemlidir. Gebelikte kilo alımının, tekil gebeliklerde, zayıflarda 12.5-18 kg, normal kilolularda 11.5-16 kg, fazla kilolularda 7- 11.5 kg ve obezlerde 5-9 kg aralığında olması hedeflenir. Gebeliğin ilk üç ayında folik asit önerilir, sonrasında d vitamini ve tüm gebelik boyunca sağlıklı diyet önerilir. Sağlıklı diyet, yeterli miktarda sebze ve meyve, tam tahıl, düşük yağ oranı olan süt ürünleri ve proteinleri içerir. Gebeler besin içeriği zengin beslenmeli, gereksiz kalori alımından kaçınmalıdır. ‘iki kişilik beslenme’, kalori ihtiyacındaki ılımlı artış nedeniyle yapılmaması gereken bir hatadır. Şekerlemeler, kızartmalar, fast food ürünleri tüketilmemesi ya da az miktarda tüketilmesi önerilen besinlerdir.

Gebelikteki karbonhidrat ihtiyacı sebze, meyve ve tam tahıllardan karşılanmalı, işlenmiş karbonhidratlardan uzak durulmalı ve kabızlığın azaltılması için yüksek lif içeren gıdalar tüketilmelidir. Gün içerisinde 2.3 litre su içmeye özen gösterilmeli, asitli ve kalorili içeceklerden kaçınılmalıdır. Protein itiyacı et, balık, tavuk, süt ürünleri, bakliyat gibi gıdalardan, günlük yağ ihtiyacı ise kuruyemiş, balık (somon, sardalya, karides) zeytin ve zeytinyağından karşılanmalıdır. Günde 3 bardak süt ürünü tüketimi gerekli kalsiyum ve d vitamini ihtiyacını karşılayacaktır. Gebelere örnek öğünü bir tabakta tarif etmek gerekirse, tabağımızı 4 eşit parçaya bölüp 2 parçasını sebze ve meyve, 1 parçasını karbonhidrat ve 1 parçasını da protein olarak tarif edebiliriz. İçerdikleri nedeniyle bazı gıda maddeleri potansiyel olarak zararlı olabilirler.

Bunlar arasında bazı balık türleri (kılıç balığı, köpek balığı), yüksek doz kafein içeren içecekler, yıkanmamış sebze ve meyveler, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri, bitkisel ürünler, ciğer ve iyi pişmemiş et ürünleri bulunur. Gebelikte yumurta, et ve tavuk ürünleri iyi pişmiş, süt ürünleri pastörize edilmiş olarak tüketilmeli, sebze meyveler iyi yıkanmalı, çiğ et tüketime hazır diğer gıdalardan uzak tutulmalıdır. Enerji içecekleri, alkollü içecekler, sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.

Facebook
Instagram
Youtube
Spotify