Menopoz

Menopoz

Menopoz Nedir?

Menopoz kelime anlamı olarak adet kanamalarının kesilmesidir. Menopoz kadın hayatının doğal bir evresidir. Overlerden hormon yapımı durur. Bunun sonucunda adet kanaması kesilir.

Menopoz öncesinde beş ila sekiz yıl sürebilen perimenopoz dediğimiz bir dönem vardır. Menopoz dönemine doğru overlerden östrojen üretimi azalır, bundan dolayı organizmamızda bazı değişiklikler meydana gelir. Perimenopoz döneminde adet kanamaları azalmaya başlar ve sonunda durur. Menopoz semptomları tanı konulmasında belirleyicidir. Genellikle 12 ay süresince adet görülmemesi durumunda menopoz tanısı konulur.

Kadınlarda menopoz semptomları farklı şekillerde kendini gösterir. Ancak menopozdaki bütün kadınlar sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı ve hayat tarzlarını yeniden şekillendirmelidir. Bunlar menopoza geçiş dönemini kolaylaştıracaktır.

menopoz-nedir

Menopoz Semptomları Nelerdir?

Kadınların çoğunluğunda 45 ila 50 yaşlarında fiziksel değişmeler başlar. Menopoz başlangıcında en sık görülen semptom adet düzensizlikleridir. Bununla beraber sıcak basmaları da menopozun yaşlaştığını gösterir. Vucudun üst bölgesi ve baş kısmında sıcaklık hissi olur. Menopoz belirtileri bazı kadınlarda hafif, bazı kadınlarda ise günlük hayatı ve ilişkileri engelleyecek kadar ağır görülür.

Menopoz Belirtileri: Sıcak basmaları, gece terlemeleri, kalp çarpıntısı, anksiete, bulantı, uyku bozukluğu, vajina kuruluğu ve kanaması, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma problemleri, libido azalması, konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, sinirlilik.

Menopozda Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hayat Tarzının Değiştirilmesi: Sağlıklı beslenme, yeme alışkanlığının değiştirilmesi, düzenli egzersiz yapılması, sağlıklı bir kiloda kalınması, ayrıca stres kontrolü menopoza geçiş sürecini kolaylaştırır. Bu önlemler hem kadının kendini iyi hissetmesini sağlar, hem de kalp hastalıkları, kanser gibi yaşlılıkta görülen hastalık risklerini azaltır. Kadın,  menopoza geçiş döneminde sağlığını tekrar gözden geçirmeli, kafein azaltmalı, sigara ve alkolü bırakmalıdır.

Hormonal Tedavi: Özellikle sıcak basmalarını azaltmak için kullanılabilir. Hormonal tedavide amaç eksik olan östrojen hormonunu yerine koymaktır. Menopoz semptomlarını çok ağır yaşayan kadınlarda hormonal tedavi etkili bir yöntemdir.

Araştırmalar sıcak basmalarına en etkili tedavinin hormonal tedavi olduğunu göstermektedir. Osteoporoz tedavisinde ve eklem ağrılarında etkilidir. Hormonal tedavi vajina kuruluğunda ve östrojen eksikliğine bağlı üriner sistem semptomlarında etkilidir. Vajinal yolla verilen östrojen tedavisi vajinal atrofiye etkilidir.

Hormon İçermeyen İlaç Tedavisi

Hormonal tedavi alması uygun olmayan kadınlarda sıcak basmalarını azaltmak için kullanılabilir. Antidepresan ilaçlar bu amaçla kullanılır.

Hormanal Tedaviden Korkulmalı mı?

Bilimsel araştırmalar menopoz semptomlarının en etkili ve kesin tedavisinin hormonal tedavi olduğunu göstermektedir. Elli yaş civarında beş yıldan daha az kullanılan hormanal tedeavi kadının menopoz semptomlarını azaltarak ve osteoporozu engelleyerek yaşam kalitesini artırır.

Hormonal Tedavi İle Görülebilecek Riskler Nelerdir?

Meme Kanseri: Menopozun başlangıç döneminde ve kısa süreli (beş yıldan az) alınan hormonal tedavi meme kanseri riskini artırmaz. Hormonal tedavi beş yıldan fazla alınırsa meme kanseri riski, her gün alkol tüketen, egzersiz yapmayan bir kadındaki meme kanseri riski ile aynıdır.

Kardiovasküler Hastalıklar

Menopoza yeni girmiş kadınlarda ilk on yılda alınan hormonal tedavi ile risk artmaz.

Damarda Pıhtılaşma Problemleri

Hormonal tedavi ile risk minimal olarak artar. Ancak yaşlılık, sigara, obezite ile olan risk hormonal tedavinin yaptığı riskten daha fazladır.

Menopoz ve Ostioporoz

Ostioporoz ve kemik kırılması menopozda önemli problemlerdendir. Sigara içilmesi, egzersiz eksikliği, kalsiyum-vitamin D eksikliği, düşük vücut ağırlığı erken menopoz gibi risk faktörleri ile daha fazla görülür. Kemik dansitometrisi ile ostioporoz riskini teşhis edebiliriz. Hormonal tedavi kemik kaybını ve buna bağlı kırıkları önleme de etkili tedavidir.

Sonuç Olarak

  • Menopoz kadın hayatının doğal seyrinin bir evresidir.
  • Hayat tarzını gözden geçirip yeniden şekillendirerek alışkanlıkların değiştirilmesi (sağlıklı beslenme, egzersiz, sigara ve alkolün bırakılması, kafeinin az tüketilmesi) menopoza geçişi kolaylaştıracaktır.
  • Sıcak basmaları, uykusuzluk gibi semptomlar çok şiddetli ve günlük hayatı etkiliyor, yaşam kalitesini düşürüyorsa hormonal tedavi alınması gerekebilir.

Menopoz Nedir? hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Facebook
Instagram
Youtube
Spotify