Menopoz Nedir?

Menopoz-Nedir?

Menopoz kısaca adet kanamalarının kesilmesi anlamına gelmekte ve kadın hayatında doğal bir evre olarak kabul edilmektedir. Yumurtalıklardan hormon yapımının durması sonucunda adet kanamaları kesilmekte ve kadında hem psikolojik hem de fizyolojik birtakım değişimlere yol açmaktadır.

Menopoz öncesi dönem premenopoz dönemi olarak kabul edilmekte ve yaklaşık 5 ila 8 yıl arası sürmektedir. Yumurtalıklarda östrojen üretiminin azalması ile adet kanamalarında da azalma görülen bu dönem sonunda adet kanamasının tamamen kesilmesi ile menopoz dönemi başlamaktadır.

12 ay boyunca adet görülmemesi ile menopoz tanısı konmaktadır. Her kadın söz konusu dönemi farklı şekillerde yaşayabilmektedir. Bu dönemde sağlıklı beslenilmeli, spor yapılmalı ve yaşam tarzının yeniden şekillendirilmesi gerekmektedir. Bu süreç menopoza dönemine geçiş evresini kolaylaştırmaktadır.

menopoz-suresi

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde kadınların büyük bir bölümünde 45 ile 50 yaş arasında fiziksel değişimler yaşanmaya başlamaktadır. Bu süreçte adet düzensizlikleri başlamakta, sıcak basmaları da adet düzensizliklerine eşlik etmektedir. Vücudun üst kısmında sıcaklık hissi de yaşanabilmektedir. Bu süreç kadınların bazılarında hafif geçerken bazılarında ise günlük yaşamı olumsuz derecede etkileyecek ölçüde ağır seyredebilmektedir. Menopoz döneminin başlıca belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Sıcak basmaları
  • Gece terlemeleri
  • Kalp çarpıntısı
  • Bulantı
  • Uyku düzensizlikleri
  • Vajinal kuruluk
  • İdrar yolu enfeksiyonu (tekrarlayan)
  • İdrar kaçırma problemleri
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Yorgunluk
  • Sinirlilik
  • Anksiyete

Menopozda Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Menopoz tedavisi her kadında farklı yöntemler ile uygulanması gerekebilmektedir. Öyle ki her kadın bu süreçte farklı etkiler görmekte ve farklı şikayetler yaşamaktadır. Menopoz tedavisi yöntemlerini ise aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz;

Yaşam tarzının değiştirilmesi: sağlıklı beslenme, kilo kontrolünün sağlanması, egzersizlerin aksatılmadan uygulanması ve stres kontrolünün sağlanması menopoz döneminin rahat bir şekilde yaşanmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda alkol ve sigara tüketimi bırakılmalı, kafein tüketimi ise minimum düzeye indirilmelidir. Tüm bunlar kalp hastalıkları ve kanser riskinin önüne geçilmesinde de etkilidir.

Hormonal Tedavi: Eksilen östrojen hormonunun yerine konması amacı ile uygulanan hormon tedavisi genellikle sıcak basmaları ve diğer şikayetleri ağır derecede yaşayan kadınlarda uygulanmaktadır. Aynı zamanda eklem ağrılarına ve osteoporoz tedavisinde de hormonal tedavinin etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Hormon İçermeyen İlaç Tedavisi: genellikle antidepresan ilaçların kullanıldığı yöntemdir.

Hormonal Tedavi Zararlı mı?

Yapılan araştırmalar menopoz döneminde yaşanılan şikayetlerin en kesin ve etkili tedavisinin hormonal tedavi ile mümkün olabileceğini göstermiştir. Nitelikli bir tedavi süreci ile menopoz döneminde açığa çıkan şikayetlerin önüne geçilebilmekte ve yaşam kalitesi yükseltilebilmektedir.

Hormonal Tedavi İle Görülebilecek Riskler Nelerdir?

Meme Kanseri: Bilindiğinin aksine menopozun başlangıç evresinde kısa bir süre alınan hormonal tedavi meme kanseri riskini arttırmamaktadır.

Kardiovasküler Hastalıklar: Menopoz dönemine giren kadınlarda ilk 10 yılda alınan hormonal tedavi kalp hastalıkları riskini arttırmamaktadır.

Damarda Pıhtılaşma Problemleri: Hormonal tedavi ile damarlarda pıhtılaşma riski alkol ve sigara tüketimi ile obezite gibi durumlarda damarların pıhtılaşma riskinden daha azdır.

Menopoz ve Ostioporoz: Menopoz döneminde kemik kırılması ve ostioporoz problemleri sık görülmektedir. D vitamini eksikliği, spor yapmamak, sigara tüketimi ve düşük vücut ağırlığı söz konusu riski arttırmaktadır. Hormonal tedavi ise kemik hastalıklarını önlemede etkilidir.

Menopoz hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Facebook
Instagram
Youtube
Spotify